Texel
6 t/m 10 juni 2016
Het huisje op Texel heet "Het Blokhutje" en we huren het via Airbnb. Precies groot genoeg voor twee personen en, niet onbelangrijk, op ruim een kilometer afstand van de camping " 't Woutershok" waar Jan en Tineke staan met de caravan.
Wat ook prettig is, een paar honderd meter verderop zit een fietsenverhuur.
We gaan de komende dagen het eiland verkennen per fiets.
De eerste dag gaan we de zuidwestkant bekijken. Het is prachtig weer en dan is het heerlijk om door de natuur te fietsen. Eerst gaan we een heel stuk door bebost gebied en daarna door het geweldige duinlandschap. Het hoort allemaal bij het Nationaal park Duinen van Texel. In Den Hoorn doen we wat boodschappen.
We stoppen bij de duinmeertjes De Geul waar, naast een heleboel andere vogels, een kolonie lepelaars woont. Die laten zich echter maar mondjesmaat zien. Het is natuurlijk nog midden in het broedseizoen en dan zijn veel gebieden afgesloten voor bezoek.
Verderop gaan we door de duinen naar de enorme zandvlakte van De Hors. Wat een strand! Het is een uitgestrektheid van bijzondere schoonheid. Er is bijna niemand te zien en dat geeft een geweldig gevoel van rust.
Op de terugweg gaan we voor de lunch naar de strandtent Paal 9. Daar kunnen we van een lekker broodje of salade met een goed wijntje nog even nagenieten.
De volgende dag is het weer een stuk minder. Het is geheel bewolkt en er staat een behoorlijk stevige frisse wind. Gelukkig is het wel droog en gaan we nu naar de noordwestzijde.
Ook
hier fietsen we weer door het Nationaal park Duinen van Texel. Via een bosroute naar De Koog. Het dorp even bekeken, maar dit is meer een uit de hand gelopen kermisattractie geworden. Dus, na de koffie snel verder.
Nu gaan we weer over een fietspad met aan de ene zijde de duinen en aan de andere kant de polder. De duinen zijn ook hier fantastisch. Er wordt gebruik gemaakt van begrazing door runderen om de vegetatie in de hand te houden.
Het hoofddoel deze tocht is een bezoek aan
De Slufter. Dit is een binnengebied in de duinen dat een open verbinding heeft met de zee en daardoor onderhevig is aan eb en vloed. Dat zorgt voor een heel bijzondere biosfeer, waar heel diverse vogel- en plantensoorten zich thuis voelen.
De weg terug gaat via De Cocksdorp en de polder over een prachtig dijkfietspad. Hier zie je perfect de agrarische inrichting van Texel.
Onze laatste fietsdag gaat naar de oostzijde van het eiland. Daar zijn geen duinen en wordt het achterland beschermd tegen de Waddenzee door een grote zeedijk.
Eerst fietsen door het polderlandschap naar De Waal en Oosterend. Pittoreske dorpjes met, zoals gewoonlijk, bijzondere kerkjes.
Over het fietspad aan de zeezijde van de dijk fietsen we langs de Waddenzee naar Oudeschild. Een geheel ander beeld dan de vorige dagen, maar wel bijzonder. Onderweg komen we langs De Schorren, typische binnenmeertjes tussen de oude en nieuwe dijk, waar een geheel eigen biosfeer is ontstaan. Mooie vegetatie en veel volgels.
Na de haven van Oudeschild te hebben bekeken rijden we over een smal fietspad naar De Wezenputten. Dat is een watervoorziening uit de tijd van Willem van Oranje. Het ijzerhoudende water bleek lang goed te blijven op lange zeereizen.
Het is deze dagen duidelijk geworden dat de vaststelling van Lonely Planet terecht is dat Texel een van de tien plekken is die je in 2016 zou moeten bezoeken. Vooral het duinlandschap met De Slufter en de vlakte van De Hors zijn uniek en van een uitzonderlijke schoonheid. |